Gönderen Konu: Oruçlu için Müstahab Olan seyler  (Okunma sayısı 494 defa)Konuyu Okumus Olanlar

[EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU]

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

♫ 𝕄𝔼𝕃𝕆𝔻𝕚 ♫

• Kişisel İleti Gönder (Çevrimdışı)
  • *
  • Ileti Sayisi: 19106
  • Konu Sayisi 2369
  • Alinan Begeni 1959
  • Bayan
  • Memleket: Yozgat
Oruçlu için Müstahab Olan seyler
Oruçlu için Müstahab Olan seyler

Oruç tutacak kimsenin sahur yemegi yemesi müstahabdir. Bunun vakti, gecenin sonudur. Alimlerden Ebû'l-Leys'e göre, gecenin son altida biridir. Sahur yemegi, insana oruç için kuvvet verir. Sahurun geciktirilmesi müstahab ise de, ikinci fecrin dogup dogmadigindan sübhe edilecek bir zamana kadar geciktirilmesi mekruhtur.
Sahur, seher vaktinde yenecek yemektir. Bu yemegi yemege "Sahur Yemek" denir. Seher de, ikinci fecirden biraz öncesine kadar olan vakittir.
?ftâr? acele yapmak, yani akiam namazindan önce oruç açmak müstahabdir. Böylece oruç hali, namazda kalbin huzuruna engel olmaz. Fakat hava bulutlu olunca, iftar için acele edilmez, ezan okunMus olsa bile... Minare gibi çok yüksekte bulunan kimse, günesin batigini görmedikçe iftar edemez. asagida bulunanlarin günesin batmasi ile iftar etmeleri ona tesir etmez.
Akiamleyin iftar ederken söyle dua yapilmasi sünnettir.
"Allahümme leke Sumtü ve bike amentü ve aleyke tevvekkeltü ve alâ RiZkike eftartü ve savmel?adi min sehriramazane neveytü. FAgfir li ma kaddemtü ve ma ahhertü."
Anlami: "Allah'im! Senin RiZan için oruç tuttum. Sana iman ettim. Sana güvendim. Senin RiZkinla iftihar ettim (orucumu açtim.) Ramazan ayinin yarinki gününü oruç tutmaya da niyet ettim. Artik benim, geçmis ve gelecek günahlarimi basisla..."
söyle de dua edilir:
"Ya vasi'al-mAgfireti, isfir-li veli valideyye ve lil-müminine yevme yekumu'l-hisab...
Anlami: "Ey bagislamasi bol olan Rabbim! Beni, ana-babami ve müminleri hesab gününde basisla.
Orucu hurma gibi tatli bir seyle açmak mendubdur.
Oruçlu kimsenin, yakinlarina ve fakirlere fazlaca yardimda bulunmasi müstahabdir.
Oruçlunun mümkün oldusu kadar gece ve gündüz Kur'an okumak, zikir yapmak, peygamberimize Salât ve Selâm getirmek ve ilimle uiragmak suretiyle mesgul olmasi müstahabdir.
Oruçlunun bos ve yararsiz sözlerden dilini tutmasi da müstahabdir. G?ybetten, söz tasimadan kaÇinmak ise her zaman vacibdir. Ancak bu kaÇinmanin gerekliligi ramazanda daha çok kuvvet kazanir.
Oruçlu için itikâf da müstahabdir. ileride anlatilacaktir.
Ramazan orucunu tutmaya engel olacak derecede bedene takâtsizlik verici islerde bulunmak caiz degildir. Öileye kadar çaligip sonra dinlenmelidir. Mümkün bazi isleri, ücret kasiliginda bAskasina gördürmelidir.
Sonuç olarak denir ki, kesin bir zaruret bulunmadikça, insanin kendisini pek agir islerle yorarak oruç tutamaz hale getirmesi caiz görülemez.
Linklerin Görülmesine Izin VerilmiyorLinki Görebilmek Için Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor    ya da Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor    veya Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor    ya da Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor   
Resimlerin Görüntülenmesine Izin VerilmiyorResimleri Görebilmek Için Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor    ya da Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor    veya Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor    ya da Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor   

Resimlerin Görüntülenmesine Izin VerilmiyorResimleri Görebilmek Için Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor    ya da Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor    veya Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor    ya da Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor   
Bu Sayfayi Paylas
Google Twitter skype Google youtube tumblr pinterest skype youtube grubumuz grubumuz

Etiketler: oruçlu için müstahab olan seyler